Vrije ateliers

Naar de website van de Vrije Ateliers

Vormingscursussen

Vrije Ateliers organiseert ieder jaar twee uitgebreide reeksen met dag- en avondcursussen, vanaf september en vanaf februari. Deze cursussen richten zich tot wie belang stelt in plastische vorming, filosofie en persoonlijkheidsvorming, actualiteit en geschiedenis, dans, culturele uitstappen, audiovisuele kunsten, tentoonstellingen en andere culturen. De cursussen worden gegeven door professionele docenten.

Kleuter-, kinder- en jongerenateliers

In juli en augustus en tijdens de krokus-, paas- en herfstvakantie worden kleuter-, kinder- en jongerenateliers georganiseerd. Een cursus omvat meestal vijf halve weekdagen. Er zijn verschillende mogelijkheden o.a. werken met klei, werken met verschillende materialen, kalligrafie, dieren maken met spullen uit de natuur, potten draaien, animatiefilm, dans, tekenen en schilderen, muziek, bloemschikken, kralen en parels, toneel, fotografie, knutselen, enz...

Elke woensdagnamiddag (telkens 10 lessen): musiceren en kleuteracademie voor kleuters van 4 tot 7 jaar, potten draaien, zingen in een kleurrijk kinderkoor... voor kinderen en jongeren.
Op woensdag- en zaterdagnamiddagen van 14 tot 17 uur (niet tijdens de schoolvakanties) organiseren wij "creatieve verjaardagsfeestjes". 

Muziekatelier

Iedereen, jong en oud, die zonder enige kennis van notenleer wil zingen of musiceren met gitaar, basgitaar, drums, piano en keyboard, ukelele (de cursussen zijn volledig op maat van de cursist)... kan terecht in het muziekatelier van het cultuurcentrum.
Er is ook een dansatelier met flamenco, solodans, easy and fundance, linedance, zumba, stijldansen...

Voor inlichtingen in verband met lesuren, lesgeld en inschrijvingsmodaliteiten kan u terecht in het secretariaat van de Vrije Ateliers. Inschrijven doet u vóór de start van elke cursus.

Open Atelier

Open Atelier is een door het stadsbestuur in 1983 gestart initiatief dat de mogelijkheid biedt om zich creatief te uiten. De vrije keuze van uren en technieken is een belangrijke troef en voor velen de oplossing als verrijkende, zinvolle vrijetijdsbesteding.

Het Open Atelier geeft aan verschillende doelgroepen de mogelijkheid om in eigen tempo op ontdekkingstocht te gaan in de verschillende artistieke technieken. Elke cursist maakt naar eigen maatstaven een keuze en wordt individueel begeleid.

Het programma bestaat uit technieken als tekenen, aquarel, pastel, olieverf, vilten, zijdeschilderen en keramiek.

Het inschrijfgeld voor het Open Atelier bedraagt 15 EUR voor het ganse voorjaar (september tot december) of najaar (januari tot juni) per gekozen dagdeel. U kan uiteraard meerdere dagdelen volgen.
Inschrijven hoeft niet noodzakelijk in september (of januari), u kan ook later starten maar u betaalt wel tot december (of juni).
Materialen worden meegebracht. Een beperkte selectie (schildersdoek, zijde, klei en papier) kan ter plaatse aangekocht worden.
Kansenpashouders kunnen ook voor het Open Atelier een participatieattest bij het OCMW vragen.

Openingsuren Open Atelier
- maandag van 13 tot 16 uur (1 dagdeel)
- dinsdag van 9 tot 16 uur (keuze uit 2 dagdelen)
- donderdag van 9 tot 16 uur (keuze uit 2 dagdelen)
- vrijdag van 14 tot 17 uur (1 dagdeel)
- gesloten tijdens het weekend, de schoolvakanties en ook op wettelijke feestdagen.
Maandag, dinsdag en donderdag kan er gewerkt worden tot 17 uur maar dan zonder begeleiding.

Prijzen en kortingen

 Het OCMW Sint-Niklaas sloot een overeenkomst met de Vrije Ateliers. Hierin is voorzien dat mensen met een Sint-Niklase kansenpas, met een leefloon of met een andere vorm van gelijkaardige tegemoetkoming, een attest vrijetijdsparticipatie kunnen aanvragen. Dit kunnen ze bij de sociale dienst van het OCMW (Welzijnshuis, Abingdonstraat 99).
Met dit attest hoeven ze slechts 20% te betalen van het gewone cursusbedrag.
Ook zij kunnen voor aankoop van materialen -enkel voor het "Open Atelier"- een beroep doen op deze 20%-regeling. De overige 80% wordt door het OCMW betaald.
U moet dit attest meebrengen bij inschrijving. Zonder attest kunnen we de korting namelijk niet toepassen. Deze regeling geldt ook voor kinderen.
Gezinskorting van 10% geldt voor kinderen uit één gezin die in dezelfde vakantieperiode een atelier volgen en gelijktijdig inschrijven. Deze inschrijving en betaling gebeurt sinds de herfstvakantie 2015 online.

Alle informatie vindt u in onze brochures die u op aanvraag gratis toegestuurd krijgt. U kan die ook downloaden, zie de koppelingen in de "bijlagen" onderaan deze pagina. Brochures zijn eveneens te bekomen bij de Vrije Ateliers zelf.

U kan ons telefonisch bereiken op 03 778 33 70 en ook via mail op vrije.ateliers@sint-niklaas.be
of voor het muziekatelier: 03 778 33 75 of mail: muziekatelier@sint-niklaas.be

Ons uitgebreid cursusaanbod vindt u op de website en ook de openingsuren van het secretariaat.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 
Bijlagen Datum
Brochure volwassenen voorjaar 2017 09/12/2016 - 15:47
Brochure kinderen krokus- en paasvakantie 2017 04/12/2016 - 10:53

Contact

Grote Markt 1
9100
Sint-Niklaas
03 778 33 50 - algemeen nummer
Rode Kruisstraat 25
9100
Sint-Niklaas
03 778 33 70 (algemeen)

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter