Bezienswaardigheden

Art deco wandeling

Sint-Niklaas is toonaangevend wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft. Deze wandeling leidt je langs de mooiste parels.

Historische wandeling

De gevels in Sint-Niklaas zijn getuigen van de geschiedenis van de stad. Omdat Sint-Niklaas zoveel meer is dan de grootste markt, loont het erg de moeite deze route te volgen en de stad écht te leren kennen.

Een wandelkaart (1 euro) met beide wandelingen is verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Stadhuis

Het neogotisch stadhuis van Sint-Niklaas dateert van 1878. Dit statige gebouw met belforttoren en beiaard bekroont de Grote Markt. Vóór het stadhuis waakt Sinterklaas, de patroonheilige van de stad. Het interieur is sober, maar toch plechtig en beslist een bezoek waard. In de hal begroet het gigantische standbeeld van de cartograaf Mercator u. Neem zeker eens een kijkje in de trouwzaal, waar u een schitterend uitzicht heeft op de Grote Markt.

Stadhuis, Grote Markt 1, Sint-Niklaas. Publieke ruimten vrij te bezoeken tijdens de kantooruren, behoudens vergaderingen.

Cipierage en Oud Parochiehuis

Beide gebouwen, gelegen op de Grote Markt, bewijzen dat Sint-Niklaas al in de middeleeuwen een centrumfunctie vervulde. De panden werden opgetrokken in de 17de eeuw, toen het dorp uitgroeide tot de hoofdstad van het Land van Waas. Het parochiehuis was het eerste stadhuis, de cipierage deed dienst als de zetel van de rechtbank. Momenteel vind je in deze gebouwen de dienst toerisme en het toeristisch bezoekerscentrum ‘info.waasland’ (vrij toegankelijk).

Dienst toerisme, Grote Markt 45, Sint-Niklaas. Alle weekdagen geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Tussen half mei en half september ook tijdens weekends en op feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Sint-Nicolaaskerk

Deze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt. Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend). Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.

Onze-Lieve-Vrouw-kerk

Op het gelijknamige plein in het stadscentrum staat deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896. Boven op de toren prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. De kerk, getooid met magnifieke muurschilderingen, is op weekdagen gratis toegankelijk van 9.00 en 11.30 uur.

Castrohof

Dit fraaie gebouw ligt nabij het H. Heymanplein omgeven door groen en blinkt uit door mooi speklaagmetselwerk en enkele opmerkelijke schouwen (niet toegangelijk voor het publiek).

Kasteel Walburg

De prachtige waterburcht is gelegen in het R. De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburgstraat. Ze herbergt o.a. een taverne en een heerlijk terras naast multifunctionele ruimten. Tel. 03 766 21 15.

Moelandkasteel

Het gerestaureerde kasteel in de Hospitaalstraat behoort tot het Algemeen Ziekenhuis Nikolaas en is vermaard om zijn merkwaardige Egyptische Zaal, zijn kleurrijke voorgevel en het schitterend smeedwerk (enkel toegankelijk voor groepen).

Witte Molen

Deze achthoekige bakstenen grondzeiler uit de 17de eeuw waakt over de omliggende woningen en groenzones (Gladiolenstraat 2). Parmantig pronkt hij op een heuvel en weerkaatst de zonnestralen met zijn leien dakbedekking. De molen werd vakkundig gerestaureerd en is niet alleen draai- maar ook maalvaardig. De enthousiaste molenaar geeft om de 14 dagen op zondag tussen 14.00 en 18.00 uur uitleg en demonstraties (gratis).

Nieuws Teasers: 
Weersverwachting
Sint-Niklaas
Meer weer in Sint-Niklaas

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter