Wandel door de geschiedenis

Wie liever stapschoenen aantrekt, kan ook uitgestippelde wandelingen maken in de stadskern van Sint-Niklaas. 

Art decowandeling

Sint-Niklaas is toonaangevend wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft. Deze wandeling leidt je langs de mooiste parels.

Historische wandeling

De gevels in Sint-Niklaas zijn getuigen van de geschiedenis van de stad. Omdat Sint-Niklaas zoveel meer is dan de grootste markt, loont het erg de moeite deze route te volgen en de stad écht te leren kennen. Een volledig vernieuwde wandelkaart (1 euro) met beide wandelingen wijst je de weg en is verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Textielwandeling

Ga op ontdekkingstocht naar het onroerend erfgoed als stille getuige van de textielnijverheid in Sint-Niklaas. Aan de hand van een wandelgids, rijk gestoffeerd met historisch fotomateriaal, wandel je doorheen de stadskern. Op vertoon van de folder krijg je gratis toegang tot het brei-atelier van het SteM. Brochure verkrijgbaar bij de dienst toerisme (4 euro).

Geocachewandeling Mercator

Ontdek de moderne variant van Mercators uitvindingen tijdens een gps-geleide speurtocht doorheen de vroegere leefwereld van de beroemde cartograaf. Beantwoord de vragen en laat de hand-gps je telkens een stapje dichter bij de verborgen schat brengen. Op je tocht kom je alles te weten over Mercator en de stad Sint-Niklaas uit zijn tijd. Hand-gps toestel te huur bij de dienst toerisme (2 euro); reservatie vooraf gewenst. Je kan de geocache ook downloaden via geocaching.com

Cipierage en Oud Parochiehuis

Beide gebouwen, gelegen op de Grote Markt, bewijzen dat SintNiklaas al in de middeleeuwen een centrumfunctie vervulde. De panden werden opgetrokken in de 17de eeuw, toen het dorp uitgroeide tot de hoofdstad van het Land van Waas. Het parochiehuis was het eerste stadhuis, de cipierage deed dienst als de zetel van de rechtbank. Momenteel vind je in deze gebouwen de dienst toerisme en het toeristisch bezoekerscentrum ‘info.waasland’ (vrij toegankelijk).

Sint-Nicolaaskerk

Deze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt. Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend). Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.

Stadhuis

Het neogotisch stadhuis van Sint-Niklaas dateert van 1878. Dit statige gebouw met belforttoren en beiaard bekroont de Grote Markt. Vóór het stadhuis waakt Sinterklaas, de patroonheilige van de stad. Het interieur is sober, maar toch plechtig en beslist een bezoek waard. In de hal begroet het gigantische standbeeld van de cartograaf Mercator u. Neem zeker eens een kijkje in de trouwzaal, waar u een schitterend uitzicht heeft op de Grote Markt. Stadhuis, Grote Markt 1, Sint-Niklaas. Publieke ruimten vrij te bezoeken tijdens de kantooruren, behoudens vergaderingen.

Onze-Lieve-Vrouw-kerk

Op deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896 prijkt boven op de toren prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. De kerk, getooid met magnifieke muurschilderingen, is op weekdagen gratis toegankelijk van 9.00 en 11.30 uur.

Castrohof

Dit fraaie gebouw ligt nabij het H. Heymanplein omgeven door groen en blinkt uit door mooi speklaagmetselwerk en enkele opmerkelijke schouwen (niet toegangelijk voor het publiek).

Moelandkasteel

Het gerestaureerde kasteel in de Hospitaalstraat behoort tot het Algemeen Ziekenhuis Nikolaas en is vermaard om zijn merkwaardige Egyptische Zaal, zijn kleurrijke voorgevel en het schitterend smeedwerk (enkel toegankelijk voor groepen).

Kasteel Walburg

De prachtige waterburcht is gelegen in het Romain De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburgstraat. Ze herbergt o.a. een taverne en een heerlijk terras naast multifunctionele ruimten. Tel. 03 766 21 15.

De Elisabethwijk – een sociale, literaire en architecturale wandeling

Deze wandeling in het spoor van Tom Lanoye belicht de geschiedenis van de wijk waar de auteur opgroeide en maakt dankbaar gebruik van citaten uit zijn literaire oeuvre. Gratis wandelkaart verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Witte Molen

Deze achthoekige bakstenen grondzeiler uit de 17de eeuw waakt over de omliggende woningen en groenzones (Gladiolenstraat 2). Parmantig pronkt hij op een heuvel en weerkaatst de zonnestralen met zijn leien dakbedekking. De molen werd vakkundig gerestaureerd en is niet alleen draai- maar ook maalvaardig.

Tip: De enthousiaste molenaar geeft om de 14 dagen op zondag tussen 14.00 en 18.00 uur uitleg en demonstraties (gratis): 13 en 27 januari, 10 en 24 februari, 10 en 24 maart, 7 en 21 april, 5 mei en op 26 mei Vlaamse Molendag van 10 tot 18 uur, 2, 16 en 30 juni, 14 uli, 19 juli van 19 tot 21 uur, 20 en 21 juli van 14 tot 18 uur (Witte Molen feesten). 4 augustus, 17 en 18 augustus van 10 tot 18 uur (Ambachtelijk Weekend). 8 september van 10 tot 18 uur (Open Monumentendag), 22 september. 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 1, 15 en 29 december.

Foto's: 
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis
Wandel door de geschiedenis

Contact

Grote Markt 45
9100
Sint-Niklaas
03 778 35 00
Weersverwachting
Sint-Niklaas
Meer weer in Sint-Niklaas

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter