World Go Day

20 september: World Go Day

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Elk jaar krijgen in België 3000 vrouwen de diagnose van een vorm van gynaecologische kanker. Kankers in de baarmoeder(hals), vagina, eierstokken of vulva hebben geen of heel vage symptomen, waardoor de diagnose vaak te laat wordt vastgesteld. Daarom wordt vandaag aandacht gevraagd voor gynaecologische kankers. Trekker van deze dag in België is vzw Gynca's, een organisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker, opgericht in Sint-Niklaas op 21 december 2020. Daarnaast sensibiliseert de stad ook zelf over het levensreddende bevolkingsonderzoek naar baamoederhalskanker.
Social media sharing

Waarom deze dag?

vzw Gynca's laat op 20 september de sociale media-kanalen paars kleuren om elke vrouw eraan te helpen herinneren om op regelmatige basis een bezoek te brengen aan de gynaecoloog. Bovendien staat de dag in 2021 in het teken van communicatie, want nog te vaak durven de getroffen vrouwen geen vragen stellen aan hun arts door het taboe dat nog steeds rust op deze vormen van kanker.

Meer info over de campagne
Meer info voor lotgenoten

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je van je ziekenfonds terug. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is. Je kan hierover meer informatie inwinnen bij je ziekenfonds. 

Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. De behandeling van die voorstadia voorkomt het ontstaan van kanker. De voorstadia zijn niet dodelijk. Maar als de aandoening pas in een zeer laat stadium wordt ontdekt, is de kans op overleven kleiner dan één op vijf.

Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kan de aandoening al in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Meer info over het bevolkingsonderzoek

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen