Kinderstadsdichter Aya Vanvinckenroye

Stad zkt kinderstadsdichter: wie wordt de opvolger van Aya?

De stad Sint-Niklaas en de Bib zoeken een nieuwe kinderstadsdichter, de dertiende al! Op 28 april neemt die de fakkel over van huidig kinderstadsdichter Aya Vanvinckenroye, voor de periode 2024-2026. Jonge, gedreven woordkunstenaars tussen 12 en 15 jaar kunnen zich kandidaat stellen door vóór 31 maart een sprankelend gedicht in te sturen. De jury velt tegen zondag 28 april een dichterlijk oordeel.
Social media sharing

Al voor de 13de keer stellen de stad Sint-Niklaas en de Bib binnenkort een nieuwe kinderstadsdichter aan. Die krijgt de opdracht om de komende twee jaar tijdens feestelijke momenten op poëtische wijze hulde te brengen aan de stad, onder meer bij de Vredefeesten, de opening van het Huis van de Sint, op Gedichtendag en tijdens de Jeugdboekenmaand. Twee jaar lang krijgt de kinderstadsdichter de leukste kansen om met poëzie aan de slag te gaan en dichterlijke gedachten neer te pennen over en voor de stad. 

De zoektocht naar de opvolger van Aya Vanvinckenroye is nu van start gegaan. Kandidaat-kinderstadsdichters bezorgen vóór 31 maart hun gedicht aan de Bib. Op zondag 28 april weten we wie de nieuwe kinderstadsdichter wordt. 

Is generated
Sofie De Moor

Jury
De jury wordt dit jaar voorgezeten door niemand minder dan Sofie De Moor, auteur van kinderboeken als ‘Helemaal overstuur’ en ‘Dik oké’. Op haar twaalfde begon ze met het schrijven van gedichten. En ook nu kan ze het niet laten. Soms duikt er een gedicht van haar op, op het Poëziepad Puivelde of bij Weesgedichten bijvoorbeeld. En stiekem spaart ze de mooiste op, om ooit eens in een bundel uit te brengen.

Kandidaat? 
Ben je tussen 12 en 15 jaar? Zit je in het 1e, 2e of 3e secundair? Woon je in Sint-Niklaas of zit je er op school? Dicht je graag of speel je graag met woorden? Geef je graag op een poëtische manier je mening over grote en kleine dingen die Sint-Niklaas en jezelf beroeren? Sta je graag in de schijnwerpers of net niet? 
Wie je ook bent of wat je ook doet, als dichten je passie is, ben jij misschien wel de perfecte kinderstadsdichter 2024 -2026 van Sint-Niklaas.

Schrijf dan twee gedichten, waarvan zeker één​​ rond het thema Dromen’, en lever ze binnen in de Bib vóór 31 maart. Wat betekent het om jong te zijn in Sint-Niklaas / waar droom jij van / hoe zie jij de toekomst? 

En wie weet mag jij op 28 april de poëtische fakkel van Aya Vanvinckenroye overnemen.

►► Info 
Meer informatie over het reglement, hoe inschrijven en een aantal schrijftips vind je op sint-niklaas.bibliotheek.be/kinderstadsdichter

Is generated
Kinderstadsdichter Aya Vanvinckenroye

Als extraatje 
Aya Vanvinckenroye schreef onderstaand gelegenheidsgedicht voor de zoektocht naar de nieuwe kinderstadsdichter 2024 - 2026, als een bijzonder dichterlijk extraatje, kortom. 

Oplosgedicht 

Gedachten gegoten in lijnen, 
kronkelend naar een nieuwe vondst. 

Dichten is als water voor bloemen 
en deze in woorden gieten. 

Van een zoektocht naar woorden, 
tot een wedstrijd vol nieuwsgierigen. 

Schrijven doe je door te botsen, 
vastlopen in een doolhof aan letters, 
een rebus van vragen. 

Zoals: 
wie wordt de volgende kinderstadsdichter? 

Onbeantwoorde gedichten zijn de beste. 

Aya Vanvinckenroye, 
Kinderstadsdichter 2022-2024 

Is generated
Kinderstadsdichter
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen