Streetart muur

Street art atelier pakt tunnel aan

In september 2017 ging in de hoofdschool van d'Academie - de stedelijke academie voor schone kunsten - het atelier street art van start: een kunstvorm in de publieke ruimte die is ontstaan vanuit de graffitibeweging. Leerkracht Lut Vandebos begeleidt er sindsdien een groep 14- tot 18-jarigen die zich in uiteenlopende technieken bekwamen: sjabloondruk, stickers, posters, straatinstallaties, guerrilla knitting (wildbreien) enz.
Social media sharing

In het atelier zelf wordt vooraf gebrainstormd en onderzoek verricht. Daarna volgt de ontwerpfase, het voorbereiden en het ontwikkelen van digitale voorstellingen. Het ultieme doel is de ontwerpen te kunnen realiseren in de open ruimte.

Op één locatie is dat laatste alvast gelukt: de tunnel tussen de De Meulenaerstraat en het Waasland Shopping Center. Het was een buurtbewoner die zich afvroeg of deze tunnel niet wat kon worden opgefrist, waarna Lut Vandebos en directeur Niko Van Stichel spontaan voorstelden om er hun leerlingen street art op los te laten. Het college van burgemeester en schepenen stemde in, waarna leerkracht en leerlingen aan de slag gingen.

De leerkracht en leerlingen legden zichzelf 1 beperking op: graffiti in cirkels. Elke cirkel, groot of klein, vormt een afzonderlijke wereld waar de student zijn of haar eigenheid in kwijt kan. Over meerdere schooljaren heen zal zo een soort scheepswand met patrijspoorten ontstaan, die een absolute meerwaarde kan betekenen voor de tot voor kort grauw en groezelig ogende tunnel.

Op zaterdag 12 mei 2018 werden voor het eerst de spuitbussen bovengehaald. Op woensdagnamiddag 27 juni 2018 gaan de leerlingen voor de laatste keer dit schooljaar aan de slag. Wij nodigen u graag om 15 uur ter plekke uit om samen met ons de leerlingen aan het werk te zien.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen